Advocaat Boris Emmerig: ‘Ondernemer, ga nu eens goed kijken naar je inhuurbeleid’

De reacties op de resultaten van het Toezichtsplan Arbeidsrelaties zijn nogal heftig, vindt Boris Emmerig van Holla Advocaten en specialist op het dossier Wet DBA. Vakbond FNV eist direct handhaving bij de 59 bedrijven die zich vermoedelijk niet aan de wet houden en noemt de Belastingdienst een ‘tandeloze tijger’. Oppositiepartijen GroenLinks, SP en PvdA dienden moties in tijdens een debat over de resultaten.

GroenLinks vindt dat de regering boetes en naheffingen moet uitdelen, SP wil onderzoeken of de Belastingdienst genoeg capaciteit heeft om schijnzelfstandigheid aan te pakken en de PvdA wil premies en loonbelasting innen, ondanks dat de handhaving pas begint vanaf 1 januari 2020.

Minder dan de helft voldoet

De fiscus heeft 104 bedrijven uit verschillende branches gecontroleerd op naleving van de Wet DBA. Bij 12 bedrijven uit de steekproef stelt de Belastingdienst een vervolgonderzoek in, omdat de inspecteurs hen ervan verdenken dat ze bewust zzp’ers inhuren via een schijnconstructie. Bij 45 van de 104 bedrijven concludeert de fiscus dat zij ‘voldoende kennis en ervaring met de huidige zzp-wetgeving hebben en de wet op de juiste manier toepassen’.

Dat is dus iets minder dan de helft. Bij overige 59 bedrijven lijkt volgens de Belastingdienst sprake van onjuist handelen. Zij krijgen nog geen boetes of naheffingen, want de Wet DBA is opgeschort tot in ieder geval 1 januari 2020. De fiscus legt tot die tijd geen straffen op, behalve dan aan ‘kwaadwillende’ bedrijven. Maar voordat een bedrijf zo’n boete krijgt, vindt eerst een onderzoek plaats. En dat kan volgens de fiscus ‘enkele jaren’ duren.

De beuk erin

Dat moet anders, vinden de oppositiepartijen. Ook CDA en D66 willen dat er iets gebeurt. D66 vraagt om handhaving bij meer bedrijven en CDA wil op korte termijn en toezichts- en handhavingsstrategie zien. Het debat en de moties zijn hier te lezen: https://lnkd.in/g_-yRCi. Emmerig sprak verschillende Belastinginspecteurs en ook zij willen sneller aan de slag.

De moties van GroenLinks om naheffingen en boetes op te leggen haalden dinsdagmiddag 12 maart geen meerderheid, de andere moties werden aangehouden. Ze laten volgens Emmerig wel zien dat Kamerleden actie willen. “De beuk erin, dat is de boodschap”, zegt hij. “Maar dat wordt lastig. Minister Wouter Koolmees gaf aan dat hij de zorgen begrijpt, maar benadrukt dat het handhavingsmoratorium eindigt op 1 januari 2020.”

Houdt het oordeel van de fiscus stand bij de rechter?

Bovendien is het maar de vraag of de 59 bedrijven ook echt de wet overtreden. “Dat is de visie van de Belastinginspecteurs, maar het is niet gezegd dat zij gelijk hebben”, zegt Emmerig. “Dat moet de rechter bepalen.”

In de brief geeft de staatssecretaris Menno Snel geeft een opsomming van wat er onder andere mis was bij de bedrijven. “Bij bijna alle punten is het maar de vraag of de rechter het ook zo ziet”, zegt Emmerig.

“Bijvoorbeeld dat de werkzaamheden van de zzp’er een wezenlijk onderdeel zijn van de bedrijfsvoering. Dat kan een aanwijzing zijn, maar er zijn genoeg voorbeelden waarbij je daar prima een zelfstandig ondernemer voor kunt inhuren. Hetzelfde geldt voor zzp’ers waarvoor geen vervanging wenselijk is. Soms wil je als opdrachtgever gewoon net die ene expert. Dat zegt niks over je arbeidsrelatie.”

Ga na of je voldoet aan de regels

Uit de brief wordt niet duidelijk hoe zwaar de Belastingdienst deze punten weegt en dat is wel belangrijk om te weten, benadrukt Emmerig. Het zijn trouwens ook punten die in het nieuwe Handboek Loonheffingen 2019 staan, maar daar worden ze ‘indicaties’ genoemd.

Hij adviseert organisaties in elk geval om goed te kijken naar hun zzp’ers. “Je hebt nog minder dan een jaar de tijd”, waarschuwt hij. “Vanaf 1 januari 2020 wordt gehandhaafd. Benut dit jaar dus om in kaart te brengen wie je zzp’ers zijn, hoe ze werken en analyseer of je op deze manier voldoet aan de Wet DBA. Voldoe je niet? Richt het dan nu anders in. Het is mogelijk om dit informeel of formeel af te stemmen met de Belastingdienst.”

Delen:
Show Comments

Comments are closed.