Bas van de Haterd: ‘De flexbranche heeft een imagoprobleem’

Tijdens de nieuwjaarsborrel van Bovib gaf arbeidsmarkt- en technologiekenner Bas van de Haterd inzicht in nieuwe recruitment-technologie en tips om het imago van de branche te verbeteren.

“De Commissie Borstlap negeert modern werkenden”, zegt arbeidsmarkt- en technologiekenner Bas van de Haterd tijdens de nieuwsjaarsbijeenkomst van Bovib. Het rapport van deze commissie was deze middag een veelbesproken onderwerp.

Bas van de Haterd spreekt voor Bovib-leden.

Lees hier het verslag van de nieuwsjaarsborrel 2020.

Ouderwets en visieloos’

De commissie Regulering van Werk boog zich onder leiding van Hans Borstlap afgelopen jaar over de vraag hoe de regulering van werk eruit zou moeten zien. Lees hier alle voorstellen op een rij.

De voorgestelde maatregelen hebben forse impact en Bovib kwam dan ook snel met een reactie op het rapport. Tijdens de eerste ledenvergadering blijkt dat de leden van Bovib negatief staan tegenover de uitwerkingen van de commissie. Zij noemen het advies ‘ouderwets, eenzijdig en visieloos’.

Ook Van de Haterd mist een visie. “Ik mis een langetermijngedachte over hoe we met elkaar willen werken in Nederland. Dat was toch de opdracht voor de commissie? Het uitgangspunt blijft werken in loondienst, voor één baas. De commissie kijkt achteruit, in plaats van vooruit. En dat terwijl steeds meer mensen op een andere manier hun werkende leven willen indelen.”

Zulke ‘moderne werkenden’ zijn niet alleen de zzp’ers, vertelt de arbeidsmarktexpert. “Denk ook aan de 350.000 werknemers met meerdere banen in loondienst. En de 250.000 mensen die loondienst combineren met zzp-acitviteiten. En wat te denken van de 236.000 scholieren en studenten met betaald werk, waarvan 55.000 zzp’ers? Dit soort mensen worden genegeerd in het rapport, terwijl zij zeer flexibel zijn en duidelijk werken aan hun eigen ontwikkeling.”

Oorzaak: imago van flex

Hij heeft wel een verklaring voor deze adviezen. “Volgens mij komt het door het imago van zelfstandigen”, zegt de arbeidsmarktdeskundige. “Er heerst een negatief beeld over flex. Het gaat dan vooral over beeldvorming, niet over feiten. Zo wordt vaak gezegd dat zzp’ers veel minder belasting betalen dan werknemers, maar dat is nooit echt uitgezocht. Bovendien betwijfel ik het.”

Hugo-Jan Ruts van Zipconomy onderzocht deze bewering en komt tot de conclusie: zp’ers betalen meestal méér belasting.

De Commissie adviseert interne mobiliteit binnen organisaties, vertelt Van de Haterd. Jobhoppers zijn ongewenst. “Maar interne mobiliteit organiseren is ontzettend lastig, vooral in een klein bedrijf”, zegt hij. “Bovendien heb je soms gewoon een specialist nodig, niet iemand ‘die het ook wel kan’.

Van de Haterd adviseert de branche daarom meer onderzoek te doen. “Ik ben ervan overtuigd dat feiten ertoe doen. Met gedegen onderzoek kun je veel politici overtuigen.”

Bemiddelaars staan slecht bekend

Ook de branche heeft een negatief imago. “Tussenpartijen staan bekend als de bedrijven die alleen maar geld afpakken en geen waarde toevoegen”, vertelt Van de Haterd. “Als ik dit hoor, weet ik dat het volslagen kolder is. Intermediairs maken de beste match, houden Nederland draaiende en zorgen dat alles klopt als je iemand inhuurt. Maar het feit blijft dat jullie een imagoprobleem hebben. Imago heeft niet zoveel te maken met wat mensen echt van je weten, maar wat ze van je denken te weten.”

Hoe kunnen we deze beeldvorming veranderen? Van de Haterd: “Het is belangrijk om te laten zien waar je toegevoegde waarde zit. Bemiddelaars kunnen zorgen voor de beste persoon voor de job. En ze kunnen zorgen dat het eerlijk gaat. Dan heb ik het niet alleen over compliance, maar ook over arbeidsmarktdiscriminatie. Als jij als bemiddelaar laat zien dat je daar oplossingen voor biedt, staat je toegevoegde waarde buiten kijf.”

Bas van de Haterd geeft tips en inzichten tijdens de Bovib nieuwjaarsborrel 2020

Minder discriminatie in selectieprocessen met technologie

Technologie kan daarbij helpen, vertelt de technologiekenner. Hij presenteert een aantal nieuwe vormen van assessmenttechniek: text mining, micro-expressies en games. “Met dit soort technieken meet je echt of iemand karakter en talenten geschikt zijn voor de job. Je schakelt onderbewuste vooroordelen uit.”

Text mining

“Bij sollicitaties kijken we nog te vaak naar hoe iemand eruit ziet, terwijl kwaliteiten en karakter veel belangrijker zijn. Uit onderzoek blijkt dat de woorden die je gebruikt veel zeggen over je karakter. Met text mining kun je op basis van 500 woorden kan je een profiel van iemand maken.”

Micro-expressies

“Hetzelfde geldt voor een analyse van micro-expressies. Op basis van drie minuten video kan deze techniek een heel accuraat profiel van iemand maken. De kandidaten krijgt allerlei sollicitatievragen, maar eigenlijk is het niet zo heel belangrijk welk antwoord iemand precies geeft. Het gaat vooral om de eerste reactie die zijn gezicht laat zien op de vraag.”

Games

“Op basis van hoe een kandidaat spelletjes speelt, kun je zijn cognitieve kwaliteiten en karakter bepalen. De luchtverkeersleiding gebruikt bijvoorbeeld games om werknemers te selecteren. Sindsdien is het sollicitatieproces flink verandert. Vroeger moest je academisch geschoold zijn, tegenwoordig is dat niet meer zo. Eigenlijk zijn kwaliteiten zoals stressbestendigheid namelijk veel belangrijker voor een verkeersleider dan zijn opleiding. Dankzij games is de selectie niet alleen beter, de groep potentiële kandidaten is ook nog eens een stuk groter geworden.”

Van de Haterd ziet kansen voor flexbemiddelaars. “Games worden steeds vaker toegepast bij werving van vast personeel, maar ik zie het nog nauwelijks in de werving van flex. Jammer, want overal waar dit selectiemiddel wordt ingezet neemt arbeidsmarktdiscriminatie af.”

Delen:
Show Comments

Comments are closed.