Belangenbehartigers teleurgesteld: ‘Handhaving nieuwe zzp-regels wordt mission impossible’

Bovib is teleurgesteld over de aangekondigde plannen van het kabinet. Dat vertelt voorzitter Rick Schevers in een artikel op ZiPconomy.

In het artikel komen verschillende belangenbehartigers aan het woord over de brief aan de kamerbrief die minister Wouter Koolmees afgelopen maandag stuurde. Zij noemen het minimumtarief ‘te laag’, de lastenverzwaring ‘onredelijk’ en de handhaving een ‘mission impossible’.

Met deze maatregelen geeft de minister onvoldoende duidelijkheid, zegt Schevers namens Bovib. Hij betwijfelt dat 16 euro genoeg is om je te verzekeren. “De minister gaat uit van de tarieven die gelden voor mensen in loondienst. In de praktijk zijn verzekeringen voor zzp’ers vele malen duurder.”

“Het positieve is dat men de onderkant een probleem vindt”, zegt hij. “Het is duidelijk welke groep de minister wil aanpakken. Maar het tarief is veel te laag.”

Hij is minder positief over de zelfstandigenverklaring. “De termijn van een jaar slaat nergens op”, aldus de voorzitter. “Zzp’ers zullen hierdoor opdrachten mislopen.”

Ook het feit dat de webmodule en de handhaving opnieuw zijn uitgesteld, kost Nederlandse zelfstandigen opdrachten. “Echt kansloos”, zegt Schevers. “Bedrijven die aan de wet willen voldoen, bedenken payroll-constructies of wijken uit naar het buitenland. Er is nu duidelijkheid nodig.”

Lees ook de reacties van partijen als PZO, Platform zzp-dienstverleners en RIM in het volledige artikel op ZiPconomy.

Delen:
Show Comments

Comments are closed.