Bovib ondertekent constructieve oplossing tegen schijnzelfstandigheid: ‘Beoordeel zzp’ers vanuit ondernemerschap’

Samen met zes andere veldpartijen presenteert Bovib maandag een alternatief plan voor de zzp-problematiek. Arno Pronk namens Bovib: “We geven hiermee een heel belangrijk signaal.”

De Nederlandse Bond Van Bemiddelings- en Uitzendondernemingen (NBBU), de Beroeps Organisatie Kunstenaars (BOK), ONL voor Ondernemers, ZZP Nederland, Zelfstandigenbouw en SoloPartners (zzp’ers in de zorg) en Bovib presenteren een pamflet met een alternatieve oplossing tegen schijnzelfstandigheid. Wij willen dat zzp’ers beoordeeld worden vanuit ondernemerschap.

“Met dit voorstel opteren wij voor een nieuwe wijze van beoordelen van het werken als zelfstandig ondernemer. Wij verzoeken af te zien van voorgenomen handhaving in bepaalde sectoren, op huidige, voor betrokkenen onduidelijke, wetgeving.”

Dit pamflet hebben wij woensdag verstuurd aan minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid), staatssecretaris Hans Vijlbrief (Financiën) en staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken). We hebben de minister gevraagd of wij het plan aanstaande maandag mogen presteren. Dat doen we dan tijdens het werkveldoverleg over de webmodule in Den Haag.

Wij zijn tegen schijnzelfstandigheid, maar willen ook dat wetgeving de echte zelfstandig ondernemer niet in de weg zit. Tot nu toe is werknemerschap steeds het uitgangspunt bij de beoordeling van een arbeidsrelatie. Wij willen dat omkeren: beoordeel zzp’ers vanuit het ondernemerschap.

Wij staan voor:

  1. Ruimte voor bewust gekozen ondernemerschap
  2. Een webmodule gebaseerd op toetsen van ondernemerschap
  3. Continuïteit van inkomen
  4. Bescherming onderkant arbeidsmarkt en voorkomen gedwongen ondernemerschap

Lees hier het volledige pamflet.

Op ZiPconomy reageert Arno Pronk reageert namens Bovib op het initiatief. Hij zegt: “Het is een plan op hoofdlijnen waar wij het met zeven partijen over eens zijn. Volgens mij geven we hier een heel belangrijk signaal mee af. We willen als marktpartijen allemaal hetzelfde: beoordeel de arbeidsrelatie van zzp’ers vanuit ondernemerschap, niet vanuit werknemerschap.”

Hij is benieuwd naar de reactie van de minister. “Hij vroeg ons om met alternatieven te komen. Dat hebben we gedaan. Legt hij het naast zich neer, of gaat hij ermee aan de slag?”

Delen:
Show Comments

Comments are closed.