Bovib pleit voor bevriezen inlenersaansprakelijkheid

Brancheorganisatie Bovib heeft staatssecretaris Vijlbrief om extra zekerheden gevraagd in verband met de uitstelregeling voor het betalen van belastingen. In zijn huidige vorm hebben uitzendbureaus en detacheerders vrijwel niets aan de uitstelregeling voor Belastingen.

Geld dat zo beschikbaar moet komen voor extra liquiditeit staat bevroren op geblokkeerde rekeningen. Daarom wil de Bovib graag dat dat de inlenersaansprakelijkheid tijdelijk opgeschort wordt. In ieder geval over dat deel van de belasting waarover uitstel wordt verleend.

Te verwachten valt dat uitzendbureaus en detacheerders uitstel zullen gaan aanvragen voor belastingen. Een mogelijkheid die het kabinet nu geeft als liquiditeitssteun. Maar omdat inleners gehouden zijn een deel van het factuurbedrag af te storten op een g-rekening levert deze maatregel maar weinig extra liquiditeit op.

Ingaan op verzoeken van uitzenders om nu geen geld op de g-rekening te storten, is niet verstandig zolang de inlenersaansprakelijkheid geldt. Goed om mee te denken met wensen van leveranciers, maar de inleners worden daarmee wel aansprakelijk wanneer belastingen niet afgedragen worden. En als uitstel wordt aangevraagd, dan neemt de belastingschuld flink toe en daarmee ook het risico.

Daarom hebben we hier aandacht voor gevraagd bij de staatssecretaris en Kamerleden. Een tijdelijk bevriezen van de inlenersaansprakelijkheid, in ieder geval over de extra belastingschuld die kan ontstaan door deze goed bedoelde kabinetsmaatregel, kan er voor zorgen dat de gewenste liquiditeit ontstaat.

Met die bevriezing wordt het tijdelijk mogelijk om als inlener niet te hoeven afstorten op de g-rekening. Dat kan natuurlijk in deze bijzondere tijden een uitkomst zijn voor uitzenders en detacheerders.

Delen:
Show Comments

Comments are closed.