Bovib roept op: voer de webmodule pas in als die echt duidelijkheid schept

Voer de webmodule niet overhaast in, maar pas zodra de online tool echt duidelijkheid kan geven over wie je wel en niet als zzp’er mag inhuren. Dat is de oproep van Bovib aan de commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Voorzitter Frederieke Schmidt Crans: “Als de overheid iets nieuws inbrengt, dan moet het werken.”

De online tool die duidelijkheid moet geven over de inhuur van zelfstandigen zou deze zomer klaar moeten zijn, maar de coronacrisis zorgt waarschijnlijk voor vertraging. Het Platform zzp-dienstverleners stuurde eerder al een brief naar de commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid met daarin de oproep om de modelovereenkomsten te verlengen en nieuw beleid voorlopig uit te stellen.

Bovib vindt dat de webmodule niet door tijdsdruk gehaast moet worden afgerond. “Het is in ieders belang om dit gedegen in te voeren, zodat er vanaf het eerste moment ook echt duidelijkheid wordt verschaft bij het invullen van een module en de ruimte voor intepretatie geminimaliseerd is”, aldus de voorzitter.

Jaren van onzekerheid

Voorzitter Frederieke Schmidt Crans benadrukt dat zelfstandig professionals en intermediairs inmiddels al jaren in onduidelijkheid en onzekerheid zitten. “We zitten sinds 2014 al in een pilotperiode. Onze grote zorg zit in het te snel invoeren met alweer zo’n pilotperiode als compromis. De commissie moet te allen tijde voorkomen dat dit opnieuw gebeurt. Zolang de webmodule niet concreter en specifieker is dan het concept, houdt het dan alsjeblieft bij het oude.”

De huidige conceptversie is te generiek, waardoor hij in zeker 60% van de gevallen geen uitsluitsel geeft. “Hierdoor laat je uitkomst over aan interpretatie en zorg je dus niet voor duidelijkheid”, zegt Schmidt Crans. “Als ondernemer moet je er je organisatie op kunnen inrichten. De webmodule moet ondubbelzinnig en werkbaar zijn voor zowel bedrijven als de Belastingdienst.”

Duur van de opdracht als criterium

Bovib adviseert de beleidsmakers daarnaast om te leren van de coronatijd. “We zien nu welke zzp’ers zich staande houden en welke niet. En wat blijkt: zzp’ers met veel korte opdrachten zijn gemiddeld minder weerbaar dan zelfstandigen met langdurige opdrachten. Ondernemerschap is ook zorgen voor een eigen vangnet. Dit laat zien dat de lengte van een opdracht niets te maken heeft met ondernemerschap.”

Uit onderzoek blijkt dat zelfstandig professionals die langere opdrachten doen voor weinig verschillende opdrachtgevers, minder snel zonder werk te zitten. Daarom willen wij dat de duur van de opdracht niet beperkt is om een opdracht uit te voeren als zelfstandige.

Verleng de modelovereenkomsten

In de tussentijd hebben wij geleerd te werken met modelovereenkomsten en de huidige wet DBA.

De eerste modelovereenkomsten eindigen in september. Het is belangrijk voor alle partijen om gauw te weten of die overeenkomsten verlengd kunnen worden.

Delen:
Show Comments

Comments are closed.