'Miljoenennota is weinig vernieuwend'

De kabinetsplannen rondom zzp-regelgeving blijven onduidelijk na Prinsjesdag 2019. Bestuurslid Frederieke Schmidt Crans uit namens Bovib haar zorgen over de Miljoenennota.

Schmidt Crans ziet ‘weinig vernieuwends’ terug in de Miljoenennota, vertelt zij in een interview met ZiPconomy. “Onze zorgen over de webmodule en de zelfstandigenverklaring zijn zeker niet weggenomen.”

Handhaving

Ze mist antwoorden op vragen over de handhaving achteraf door de Belastingdienst: “Dat je met een webmodule en de zelfstandigenverklaring duidelijkheid vooraf kan geven dat iemand niet in loondienst is maar zzp’er, dat is niet nieuw. Daarmee lossen we niets op, want dat kon eerder ook al. De pijn zit in de houding en het gedrag van de Belastingdienst. Het gaat uiteindelijk om de details en hoe de Belastingdienst deze achteraf beoordeelt.”

Webmodule uitgesteld

Dat de webmodule waarschijnlijk niet op 1 januari 2020 gereed is, verbaast haar niet. “We vragen ons al langer af hoe realistisch invoering op 1 januari 2020 is. Dat is niet haalbaar als je kijkt naar hoe complex dit is.”

Ook voorziet Schmidt Crans praktische problemen bij het vasthouden aan de grens van een jaar die aan de zelfstandigenverklaring wordt gesteld.

“Hoe goed kun je in de praktijk de duur van een opdracht inschatten en hoe koppel de maximale duur van een opdracht aan wat realistisch is voor een bepaald project?”

Zelfstandigenaftrek en arbeidskorting

Kortom, prangende vragen waarop nog steeds geen antwoord is gegeven. Ook niet tijdens Prinsjesdag. Wat wel duidelijker is geworden, zijn de maatregelen om de fiscale verschillen tussen werknemers en zelfstandigen te verkleinen.

De zelfstandigenaftrek gaat vanaf 2020 in jaarlijks met 250 euro naar beneden en wordt zo teruggebracht van 7280 in 2019 naar 5000 euro in 2028.

Tegelijkertijd wil het kabinet de arbeidskorting verhogen. In de Miljoenennota staat dat dankzij deze maatregel ook de koopkracht van de zzp’er blijft stijgen.

Het volledige artikel met reacties van organisaties zoals PZO, CNV, VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland lees je hier.

Delen:
Show Comments

Comments are closed.