Toch minimumtarief voor zzp’ers

Is een minimumtarief voor zzp’ers een goed idee? Het is een lange discussie waarover de meningen al jaren over verdeeld zijn.

De één vindt het een goed idee, de ander zegt dat het tegen de ondernemersvrijheid van een zzp’er is. Nu het nieuwe regeerakkoord gepresenteerd is, lijkt het minimumtarief er toch te komen.

Minimumtarief moet kwetsbare zzp’ers beschermen

Het nieuwe kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie komt met een minimumuurtarief van 15 tot 18 euro per uur. Dit minimumuurtarief is bedoeld om kwetsbare zzp’ers te beschermen.

Een zzp’er die minder verdient dan 15 tot 18 euro per uur, kan volgens het nieuwe kabinet niet goed rondkomen als zelfstandige. Dit omdat hij zelf moet zorgen voor bijvoorbeeld vakantiegeld, verzekeringen en pensioen.

Laag uurtarief, geen zelfstandige

Als een zzp’er een lager uurtarief heeft dan de ondergrens, dan wordt deze persoon door de Belastingdienst gezien als iemand in loondienst. En dat betekent dat de opdrachtgever werkgever wordt en premies voor werkverzekeringen en vakantiegeld moet betalen.

Nog steeds zijn er opdrachtgevers die medewerkers ontslaan en deze medewerkers vervolgens als zzp’er laten terugkeren met een onrealistisch laag uurtarief. Een laakbare praktijk volgens de BOVIB.

Wordt de vrijwille zzp’er de dupe?

Echter, de groep vrijwillige zzp’ers is veel en veel groter dan de gedwongen constructies en zij kunnen de dupe worden van dit soort maatregelen.

De vraag doemt op of je als ondernemer je diensten verlieslatend mag aanbieden. In crisistijden maken ondernemers met personeel (bouwbedrijven, supermarkten, hotels) vaker de keuze om diensten en producten verlieslatend aan te bieden om het hoofd boven water te kunnen houden.

We begrijpen de intentie van het nieuwe kabinet; duidelijkheid zorgt voor beter handbare regelgeving en een minder grijs gebied, en de maatregel moet de (relatief kleine) groep kwetsbare zzp’er beschermen. Tegelijkertijd beperkt de maatregel de vrije markt.

De BOVIB staat voor een vrije, eerlijke en transparante markt waar een ieder gelijke kansen krijgt. Uitbuiting moet met harde hand bestreden worden, maar dit moet niet omslaan in betutteling danwel overbescherming.

Contact met Bovib

Heeft u vragen? Neem gerust contact op met Bovib.

Delen:
Show Comments

Comments are closed.