Training Bovib inhuurconsultant: zo gaat het eraan toe

Bovib organiseert voor het tweede jaar een opleidingsprogramma Inhuurconsultant. Wat kun je verwachten tijdens zo’n training? Een verslag.

“Om echt vooruit te komen met je klant, moet je zijn doelen weten”, zegt trainer Rick Uringa. Hij staat tegenover negen deelnemers aan het opleidingsprogramma Bovib Inhuurconsultant. Dit zijn medewerkers van Bovib-leden met een uitvoerende rol. Zij volgen vandaag het derde en laatste deel van het programma Inhuurconsultant.

De deelnemers hebben diverse functies: er zijn recruiters, inhouse-consultants, een office-manager en een contractbeheerder. Ook het aantal jaren ervaren verschilt. Junior accountmanager Isabel Jansen is bijvoorbeeld nog bezig met afstuderen, terwijl Karina Gelissen als 20 jaar ervaring heeft in het inhuurvak.

Theorie en praktijk komen bij elkaar

Gelissen is consultant bij Mekano in Boxtel. “Ik ben benieuwd hoe dag één en twee samen komen vandaag”, vertelt ze aan het begin van de ochtend. De eerste dag was het theoretisch kader, waarbij het ging over procesinrichting, wet- en regelgeving en inzicht in het speelveld van de inhuurconsultant. De tweede dag draaide het om persoonlijke vaardigheden.

Lees ook: Deze twaalf Inhuurconsultants spreken voortaan dezelfde taal

Zij besloot het programma te volgen, juist omdat ze al zo lang in het vak zit. “Je doet dingen op een bepaalde manier, omdat je dat zo gewend bent. Ik ben benieuwd hoe anderen tegen bepaalde problemen aankijken en hoe zij ermee omgaan.”

De overeenkomst tussen de deelnemers is dat ze allemaal een uitvoerende rol hebben. Zij zijn de personen die moeten zorgen voor verandering bij klanten. En dat is soms best lastig, vertelt inhouse-consultant Mirte de Vries van het Flexhuis.

Overtuigen van verandering

De Vries: “Bij een migratie komen soms heel wat lijken uit de kast en dat roept weerstand op. Hoe neem je dan de managers mee? Hoe overtuig je ze van het belang van verandering?”

Daarover gaat het tijdens de laatste cursusdag. Die vindt plaats in het Dynahouse te Nieuwegein en duurt een volledige werkdag. De opzet is heel interactief: Uringa vraagt continu input van de deelnemers. Aan de hand van hun praktijkvoorbeelden geeft hij tips en tricks.

Hij is een enthousiaste trainer. Hij was nauw betrokken bij inrichting van het traject en is nu de vaste uitvoerder van de derde trainingsdag, over stakeholder- en verandermanagement. Als eigenaar van een adviesbureau aanbestingen en tenders (Cinfield) heeft hij daar namelijk veel ervaring mee.

Halverwege de ochtend bekijkt Uringa bijvoorbeeld samen met de deelnemers een contract. Uringa: “Wat staat er nou, wat wordt er nu echt van je verwacht? Wanneer heb je je werk goed gedaan?”

Belang van doelen

Wat blijkt: in het contract lopen doelen en randvoorwaarden door elkaar. De trainer leert de cursisten onderscheid te maken tussen die twee. “Is het onduidelijk, vraag het dan na”, tipt hij. Volgens de trainer zitten veel contracten niet doelgericht in elkaar en dat maakt het werk van een inhuurconsultant lastig.

“Om weerstand te snappen en weg te nemen, moet je de doelen van je opdrachtgever kennen”, legt hij uit. “Als jouw doel ‘ontzorgen’ is, dan betekent dit dat je taken uit handen neemt. Je hebt inzicht nodig in waarom je doet wat je doet.”

Overtuigingskracht

Als een manager het er bijvoorbeeld niet mee eens is dat hij zijn contractbeheer niet meer zelf mag doen, helpt dit inzicht je hem te overtuigen. “Zeggen: dit hebben we nu eenmaal afgesproken, dat werkt vaak niet”, vertelt de trainer. “Als je kunt uitleggen waarom je zijn taak overneemt, gaat het gesprek vaak beter.”

Recruiter Vincent Toebak van Hero is erg blij met de tips. “Het klinkt heel logisch, maar is het in de praktijk toch niet”, vindt hij. “Veel ruis ontstaat door slecht geformuleerde randvoorwaarden. Hier ga ik mee aan de slag.”

Gesprek met de klant

Inzicht in de doelen van je klant helpt je ook hem te overtuigen van jouw keuzes, vertelt Uringa. Neem bijvoorbeeld een klant die zo snel mogelijk een project wil starten en daarom echt volgende week mensen nodig heeft.

“Misschien kun jij niet zo snel iemand vinden die 100 procent aan de eisen voldoet”, vertelt hij. “Als je weet dat snelheid zo belangrijk is voor je klant, kun je dit als argument gebruiken om hem toch te laten kiezen voor de kandidaat die 80 procent voldoet en meteen beschikbaar is.”

Beter dan de rest

Uringa: “Je kunt je keuzes pas echt verantwoorden als je je doelen scherp hebt. Maak die doelen ook meetbaar. Als je geen heldere doelstellingen hebt, kun je ook niet aantonen dat je beter bent dan de rest.”

Gedurende de dag gaan de deelnemers ook in kleine groepen aan de slag. Ze sparren over problemen, presenteren oplossingen. Aan het eind van de middag ontvangt iedere inhuurconsultant zijn certificaat.

Sterkere positie

Ze zijn enthousiast over de training. De Vries: “De tips van vandaag geven ons nu al meer houvast. Als we de doelstellingen helder hebben, dan hebben we straks echt een sterkere positie om mensen mee te krijgen. En om ons punt duidelijk te maken.”

Gelissen: “Ik heb ontdekt dat we nog veel stappen kunnen maken als het aankomt op meetbaarheid.” Haar collega Rik Hertsenberg: “Ik merk aan mezelf dat ik randvoorwaarden en doelstellingen nog wel eens door elkaar haal. Ik ga vanaf nu gewoon openlijk die vragen stellen: wat is je doel? En hoe kunnen we jullie helpen?”

Het doel van het opleidingsprogramma

De opleiding Bovib Inhuurconsultant moet zorgen voor een standaard binnen de beroepsgroep, waarbij kennisniveau, definities en basisaanpak eenduidiger zijn. Het programma draagt bij aan een professionele uitvoering van het vak, duidelijke rolverdeling in het proces en verbetering van kwaliteit van dienstverlening.

Opgeven voor het programma

Heb jij ook interesse in het opleidingsprogramma? Bovib organiseert regelmatig driedaagse trainingen. Mail voor meer informatie naar info@bovib.nl

Delen:
Show Comments

Comments are closed.