Wachten op het voorstel voor de nieuwe wet DBA

De hoofdlijnenbrief over een nieuwe Wet DBA van minister Wouter Koolmees (Sociale zaken en werkgelegenheid) zou er al moeten zijn. Waar blijft het voorstel?

In het regeerakkoord staat aangekondigd dat de wet DBA wordt vervangen. Concrete ideeën rond een minimumtarief, een opt-out en de webmodule stonden al in de aankondiging.

Minister Koolmees gaf aan dat hij ‘eind oktober, begin november’ met een zogenaamde hoofdlijnenbrief zou komen. Een dergelijke brief gaat vooraf aan een formeel wetsvoorstel. Tot op heden is de brief er niet.

Kort dag

De verwachting was dat vóór het begrotingsoverleg op woensdag 28 november nieuws over de wet DBA zou komen. Inmiddels wordt het wel erg kort dag voor de kamerleden om een brief door te nemen dit overleg. Het kan zijn dat er minister de komende dagen nog een aankondiging doet, we houden u op de hoogte.

Mogelijk is het ministerie ook nog niet zo ver met het uitwerken van de plannen. Met name het ‘minimumtarief’ schijnt in Europa lastig te liggen. Wel hebben we begrepen dat er voor het eind van het jaar ‘iets’ over een nieuwe wet DBA naar buiten komt.

Ons pleidooi

We houden het in de gaten. Bovib pleit in elk geval actief voor snelle duidelijkheid, met criteria die vooraf volledige zekerheid geven aan opdrachtgevers, bureaus en zelfstandigen.

Onze voorzitter Rob de Laat kreeg van ZiPconomy de vraag welke lessen het kabinet moet trekken uit de wet DBA. Samen met Josien van Breda-Hoekstra  van het Platform ZZP Dienstverleners kwam hij tot de volgende tips voor de minister.

Delen:
Show Comments

Comments are closed.