Zzp-intermediair moet naheffing betalen: langdurige relatie met zelfstandige leidt tot fictieve dienstbetrekking

Het Gerechtshof in Den Haag oordeelt dat dat er sprake is van een dienstverband voor twee lassers die jarenlang werkten via een zzp-bemiddelaar. Zij hadden klussen bij meerdere bedrijven, maar werkten uitsluitend via één intermediair en liepen geen ondernemersrisico.

Deze interpretatie kan flinke consequenties hebben voor alle intermediairs, schrijft ZiPconomy. Ook omdat de aard van de werkzaamheden, het gaat hier om lassers, géén rol speelde in de uitspraak. Dat maakt deze casus dus ook relevant voor bijvoorbeeld interim-managers en zelfstandig it’ers.

Bovendien leek veel volgens de regels te gaan. Er was geen sprake van een gezagsverhouding en de zzp’ers hadden een VAR, btw-nummer, KVK-inschrijving, bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en een rechtsbijstandverzekering. Bij ziekte of verhindering moesten de zzp’ers zelf voor vervanging zorgen.

Schijnzelfstandigheid

De zaak gaat over een naheffing die de Belastingdienst aan de intermediair oplegde over de jaren 2015 en 2016. De fiscus vond namelijk dat er sprake was van schijnzelfstandigheid en dus moest er loonheffing betaald worden.

Het Hof vindt dat ook. De lassers konden onvoldoende aantonen dat ze ook geïnvesteerd hebben in hun eigen onderneming. Omdat ze altijd voor dezelfde intermediair werkten, die altijd wel werk voor ze had, liepen ze geen ondernemersrisico. Deze feiten gaven voor het Hof de doorslag.

Wel of niet door de intermediair heen kijken?

Advocaat Boris Emmerig vindt dat de bepaling veel vragen oproept. Vooral omdat de Belastingdienst en het Hof niet door de intermediair ‘heen kijken’ als het gaat om het aantal opdrachtgevers. “In de voorgestelde samentelregeling voor de zelfstandigenverklaring wordt een voorbeeld gegeven waarin juist wel door de intermediair heen wordt gekeken. Daarin staat letterlijk dat het niet relevant is of die tussenpersoon de formele werkverstrekker was. De modelovereenkomst voor tussenkomst van de Belastingdienst kijkt niet door de intermediair heen.”

Delen:
Show Comments

Comments are closed.