Nieuwsberichten
Bovib-leden testen webmodule en komen met advies
Onze leden testen de webmodule en brengen gezamenlijk advies uit aan het kabinet. Voorzitter Frederieke Schmidt Crans verzamelt de feedback. “We hopen dat de beleidsmakers bereid zijn om iets met onze aanbevelingen te doen.”
De testfase van de webmodule is maandag begonnen en leden van brancheorganisatie Bovib zijn volop aan het testen. Voorzitter Frederieke Schmidt Crans verzamelt de uitkomsten en komt later met concrete aanbevelingen voor het kabinet, zegt ze. “We testen uitvoerig, ook samen met onze klanten.”
“Ik maak me wel zorgen, omdat we zien dat er niets is gedaan met onze vorige aanbevelingen”, zegt ze. “Dat geldt trouwens niet alleen voor ons, ook andere brancheorganisaties hebben feedback gegeven. Nu we zien dat er niets is veranderd, vragen we ons af hoe bereid de beleidsmakers zijn om daadwerkelijk aan de slag te gaan met aanbevelingen.”
Voorlichtingsinstrument
Via de nieuwe online vragenlijst kan een opdrachtgever te weten komen of hij voor een opdracht een zzp’er mag inhuren. In deze pilotfase is dat niet verplicht en anoniem. De vragenlijst is te vinden op startvragenlijst.nl/pilotwba.
Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) schreef eerder al dat de webmodule in deze pilotfase bedoeld is als ‘voorlichtingsinstrument’. De tool moet opdrachtgevers helpen zich aan de regels te houden. Daarnaast is de pilot nadrukkelijk bedoeld om de ervaring van de invullers te testen. “Uw gebruikerservaring bepaalt mede of de webmodule wordt ingevoerd”, staat in de toelichting.
Vragenlijst voor tussenkomst niet af
De vragenlijst is bedoeld voor opdrachtgevers, niet voor zelfstandigen zelf. Er zou ook een speciale vragenlijst komen voor tussenkomst, maar die is nog niet af.
Bovib vindt het vreemd dat de pilot al is begonnen, terwijl de vragenlijst voor tussenkomst nog niet af is. Schmidt Crans: “Tussenkomst komt vaak voor, dat soort opdrachten kun je niet zomaar opzij schuiven. Wordt die vragenlijst straks nog getest? Ook dat is niet duidelijk.”
Binnenkort komen wij met een eigen voorstel voor zo’n speciale vragenlijst voor tussenkomst.
Eerdere waarschuwing
Na de pilotperiode van zes maanden wordt de webmodule geëvalueerd. Het kabinet wil die evaluatie in september/oktober met de Tweede Kamer bespreken. Het kabinet bekijkt dan of de online tool behulpzaam genoeg is in de strijd tegen schijnzelfstandigheid. Of de webmodule uiteindelijk wordt ingevoerd, hangt ook af van ‘de mogelijkheden voor handhaving, misbruikrisico’s en de gevolgen voor de uitvoeringsinstanties’.
Drie maanden geleden waarschuwden wij al dat de webmodule niet klaar was voor een test. Dat deden we samen met Intermediairs voor Zelfstandig Ondernemers Nederland (I-ZO Nederland) en Platform Zelfstandig Ondernemers (PZO).
De online tool is namelijk niet neutraal, voldoet niet aan de huidige jurisprudentie en we vrezen dat de test leidt tot onrust in de markt. Schmidt Crans: “Voor veel opdrachten is de uitkomst ‘geen oordeel mogelijk’. Wat dat betreft draagt de tool niet bij aan duidelijkheid, in tegendeel. Ik vraag me af hoe dat in de toekomst opgelost wordt.”