Nieuwsberichten

Bovib over oneerlijke aanbesteding Gemeente Den Haag: ‘Iedereen heeft recht op een eerlijke arbeidsmarkt’

Bovib over oneerlijke aanbesteding Gemeente Den Haag: ‘Iedereen heeft recht op een eerlijke arbeidsmarkt’

Gemeente Den Haag stelt zzp’ers en zzp-bemiddelaars achter bij een grote aanbesteding. Als reden verwijst de gemeente ten onrechte naar de Wet DBA en de webmodule. “Dit is helaas een voorbeeld van gebrek aan kennis en misbruik van de onduidelijkheid.”

“Iedereen heeft recht op een eerlijke arbeidsmarkt, ook zzp’ers en zzp-bemiddelaars”, zegt Frederieke Schmidt Crans, voorzitter van de Bovib. “Of je het nu leuk vindt of niet. Helaas is deze casus een voorbeeld van misbruik van de onduidelijkheid rondom de uitvoering van de Wet DBA.”

Uit een artikel op ZiPconomy blijkt dat Gemeente Den Haag zzp’ers en zzp-bemiddelaars achterstelt bij een grote aanbesteding. Eerst komen externen aan bod die in loondienst zijn van een bureau (detachering), expliciet ‘met uitsluiting van zzp’ers in welke vorm dan ook’. Pas als dit traject echt geen geschikte kandidaat oplevert, volgt een tweede ronde voor zzp’ers.

Andere eisen voor zzp’ers

Daarbij gelden bovendien andere eisen. Er is een strikte marge voor zzp-bemiddeling, terwijl dat voor detacheerders niet geldt. Tarieven van zzp mogen, anders dan bij andere contractvormen, niet geïndexeerd worden. En bij detachering wordt de opdracht gegund ‘aan de kandidaat met de beste kwaliteit’, terwijl het bij zzp’ers gaat om ‘de beste prijs/kwaliteitverhouding’.

De gemeente verwijst naar de Wet DBA als motief, maar blijkt onvoldoende kennis te hebben over deze wetgeving.

Kwalificatievraag en gelijkheidsbeginsel

De gemeente schrijft bijvoorbeeld dat “wanneer werk in loondienst gedaan kan worden dat ook in loondienst gedaan moet worden”, maar is wel van plan dezelfde opdracht in tweede instantie alsnog open te stellen voor zzp’ers. Dit is tegenstrijdig. Het mag geen rol spelen in de ‘kwalificatievraag’ of er voor de opdracht ‘loondienst-kandidaten' zijn.

Dat de fasering tornt aan het gelijkheidsbeginsel in de Aanbestedingswet, doet de gemeente af met de opmerking “wij delen uw aannames en conclusies in het geheel niet.”

Weet wat je uitvraagt

“Hieruit blijkt weer hoe belangrijk het is dat een opdrachtgever begrijpt wat hij uitvraagt bij een aanbesteding”, zegt de Bovib-voorzitter. “Alleen dan krijg je aanbod dat past bij je behoefte én binnen de kader van de wet.”

Deze casus benadrukt de negatieve gevolgen van de onduidelijkheid rondom de vervanging van de Wet DBA. Bovib hoopt dan ook van harte dat het nieuwe kabinet snel duidelijkheid biedt. “Er is genoeg kennis in de markt om dit vraagstuk op te lossen, maar we komen alleen tot een oplossing als we met z’n allen om tafel gaan. Wij denken graag mee.”

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen