Nieuwsberichten

Zzp’er, zo wapen je je tegen een faillissement

Zzp’er, zo wapen je je tegen een faillissement

De meeste zzp’ers zijn niet voorbereid op de gevolgen van een faillissement van hun intermediair. Vier tips voor zelfstandigen om risico’s te beperken.

Zzp’ers kunnen meestal fluiten naar hun geld als een opdrachtgever of intermediaire dienstverlener failliet gaat. Bij een schuldafwikkeling worden namelijk eerst de preferente crediteuren betaald, zoals de Belastingdienst, het UWV, banken en de pensioenfondsen. Daarna volgen personeelsleden van het bureau. Geld wat dan nog over is gaat naar de ‘gewone’ crediteuren. Dit zijn alle ondernemers die nog geld tegoed hebben van het failliete bedrijf, waaronder de zzp'ers.

Advies van intermediairs

Dit is geen nieuw probleem. Zo’n 10 jaar geleden opperde ZiPconomy het idee dat ‘bijvoorbeeld een vereniging van brokers’ zzp’ers zou helpen problemen te voorkomen. In de tussentijd is Bovib opgericht. Bovib-leden waarschuwen en adviseren zzp’ers, vertellen Bovib-leden Patricia Boer (inhuurconsultant bij Immens), Tjebbe van Oostenbruggen (directeur van Brainnet) en Erwin van Hattem (financieel directeur van Harvey Nash).

Dat is ook wel nodig. De meeste zzp’ers zijn zich namelijk niet bewust van het risico van een faillissement in de inhuurketen, merkt Boer. “Velen verdiepen zich bijvoorbeeld niet in het contract, ze gaan ervan uit dat het wel goed zit.”

'Als intermediair zijn we niet alleen adviseur voor de opdrachtgever, maar ook voor de zelfstandige'

Bureaus die aangesloten zijn bij de Bovib toetsen kandidaten op ondernemerschap. “Doordat we ondernemerschap toetsen, komen interessante gesprekken op gang die leiden tot andere inzichten en bewustwording“, vertelt Boer. “Als intermediair zijn we niet alleen adviseur voor de opdrachtgever, maar ook voor de zelfstandige.”

Een faillissement is bijvoorbeeld nooit te voorspellen of te voorkomen, toch kun je als zzp'er zorgen dat jij zelf niet in de problemen komt.

Tip 1: Ken je bureau en je keten

Een verstandige zzp’er weet met wie hij zaken doet. Verdiep je in je intermediair: hoe groot is het bedrijf, is het aangesloten bij een branchevereniging, welke keurmerken heeft het?

Ga vooral in gesprek met je intermediair. Zodat je weet waarom je bepaalde gegevens moet aanleveren en waarom hij bepaalde zaken controleert. Maak jezelf op die manier bekend met de inhuurketen waar je onderdeel van bent als ondernemer.

Tip 2: Let op het keurmerk

Het is onmogelijk voor intermediairs om te garanderen dat zij nooit failliet gaan. “Maar wie een keurmerk van Bovib heeft, laat wel zien dat het goed zit met zijn ondernemerschap”, zegt Van Oostenbruggen. “Als zzp’er weet je dat je eerlijk behandeld wordt. Het is heel ingewikkeld om lid te zijn van Bovib als malafide partij.”

Bovib-leden voldoen aan de sectorale standaard voor financiële gezondheid en zijn getoetst door een externe partij.

‘Bij een Bovib-lid wordt je eerlijk behandeld’

 

De kans dat een intermediair ineens failliet gaat is klein, maar toch komt het geregeld voor. Niet alleen bij kleine onbekende brokers, maar ook bij grote NEN-gecertificeerde partijen als Corso (2013) en TCP (2019).

Het Bovib-keurmerk is na het faillissement van TCP aangescherpt met onder andere een beoordeling van financiële draagkracht. Deze analyse bestaat uit vier onderdelen om gevaren te minimaliseren in de toekomst. Het gaat erom dat een ondernemer zijn organisatie onder controle heeft en voorkomt dat anderen de dupe zijn als het misgaat.

Tip 3: Zorg voor een buffer

Wie zaken doet met een betrouwbare partner, heeft dus minder kans op problemen. Toch is het verstandig om een buffer te hebben. “Zorg dat je niet meteen in de problemen komt, als je factuur niet direct betaald wordt”, zegt Van Hattem, penningmeester van Bovib. “Rekening houden met tegenvallers hoort bij ondernemerschap.”

Bij de meeste zelfstandigen zonder personeel zit dat wel goed: zo’n 80% van de zzp’ers kan 3 maanden of langer zonder inkomen overbruggen, blijkt uit de Zelfstandige Enquête Arbeid (ZEA) 2021. Buffers verschillen sterk per beroepsgroep. Zzp’ers in de ICT, administratie en de zorg komen niet snel in de problemen.

Tip 4: Verzekeringen en factoring

Boer tipt zzp’ers zich sowieso te verdiepen in verzekeringen. “Bedrijfsmatige verzekeringen geven meer zekerheid en verstevigen bovendien jouw positie als ondernemer."

Er is bijvoorbeeld ook een speciale verzekering voor jouw facturen bij faillissement van je opdrachtgever of tussenpartij. Sinds 2020 kunnen ondernemers een kredietverzekering per factuur of transactie afsluiten. Dit kost per factuur een percentage van de omzet. Wat kost dat? Van Oostenbruggen: “Wat je betaalt aan de verzekering verschilt per klant en sector. Het percentage is lager als je zaken doet met een betrouwbare partij, dan als je in zee gaat met de boevenbroker op de hoek.”

Een andere manier om je geld te krijgen is factoring bij een kredietverzekeringsmaatschappij. Dit houdt in dat de maatschappij de facturen van de zzp’ers overneemt. Zij betalen binnen 24 uur het bedrag uit en wachten vervolgens tot de opdrachtgever hen betaalt. Dit kost tussen de 1,5 en 5% per factuur, ook dit bedrag is afhankelijk van de opdrachtgever en sector.

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen