Bovib begrippenlijst

Algemene begrippen

Contractbeheer

Contractbeheer wordt meestal in combinatie met één of meerdere van de hierna genoemde modellen geleverd en bestaat uit één of meerdere van de volgende diensten:

  • Contractmanagement t.a.v. individuele overeenkomsten;
  • Screening;
  • Leveranciers-management;
  • Dossiervorming;
  • Verrekenen van kosten;
  • Centrale facturatie.

Detacheren

In de ogen van de wet is detacheren hetzelfde als uitzenden. In de volksmond wordt met detacheren bedoeld: het tijdelijk ter beschikking stellen (uitlenen) van eigen werknemers van de leverancier (meestal in vaste dienst bij de leverancier). Gedetacheerden zijn in het algemeen hoogopgeleid en specialisten. Detacheerders zijn vaak gespecialiseerd in een specifieke niche of branche, maar kunnen ook generalistisch van aard zijn.

Direct sourcing en selectie

Het op basis van een inhuurverzoek/opdracht van een opdrachtgever actief benaderen, selecteren en bemiddelen van professionals (zoals zzp’ers) voor een tijdelijke opdracht.

Payrolling

Het tijdelijk in dienst nemen van een, door de opdrachtgever zelf geworven, inhuurkracht voor de duur van een opdracht. Payrollen is een bijzondere vorm van het beschikbaar stellen van personeel. Het payrollbedrijf is juridisch werkgever van de payrollwerknemers, die worden terug-uitgeleend aan de opdrachtgever, die functioneel werkgever is.

Uitzenden

Het tijdelijk ter beschikking stellen (uitlenen) van medewerkers op basis van een uitzendovereenkomst. Deze overeenkomst eindigt tegelijk met de opdracht. Uitzendkrachten voeren in de regel algemene werkzaamheden uit. Zoals productie, administratief of horeca- werk.

Werving & selectie

Bij werving en selectie geeft een opdrachtgever opdracht aan een derde partij voor de recruitering van vaste medewerkers voor de eigen organisatie. De kosten worden in de regel bepaald op een percentage van het all-in jaarinkomen van de geworven medewerker.

    ZZP'er (zelfstandige)

    Een IB-ondernemer, werker die anders dan via een arbeidsovereenkomst (vaak op basis van een Overeenkomst van Opdracht) tijdelijk werkzaam is voor een opdrachtgever. Constructies met een BV vallen meestal niet onder deze term.


    Dienstverleningsvormen


    Broker

    Een Broker verzorgt het contractbeheer van freelancers (zzp’ers) én gedetacheerde medewerkers van leveranciers. De Broker ontzorgt de opdrachtgever voor de hele administratie, contracten en alle bijhorende taken rond het inhuren van tijdelijk extern personeel en maakt voor het contractbeheer gebruik van eigen, specifieke technologie. Zo wordt voor de een kostenbesparing gerealiseerd bij de inhuur van inhuurkrachten. Brokers reduceren ook de juridische en fiscale risico’s voor de opdrachtgever. De Broker verzekert de opdrachtgever ervan dat er nooit zonder contract wordt gewerkt, on- en offboarden correct verloopt en contractverlenging tijdig gebeurt.

    Wordt in de praktijk vaak gecombineerd met direct sourcing en selectie tot een Broker met Intermediair functie.

    Intermediaire dienstverlening

    Een intermediar bemiddelt (via direct sourcing en selectie) freelancers (zzp’ers) én gedetacheerde medewerkers van leveranciers. De meeste intermediairs hebben geen eigen medewerkers die gedetacheerd worden en fungeren alleen als tussenpartij tussen de inhuurkracht en de opdrachtgever. Wordt in de praktijk vaak gecombineerd met contractbeheer tot een Intermediair met Broker functie.

    Master Vendor

    Primaire leverancier voor bepaalde inhuurkrachten. Dit soort constructies zien we vaak bij inhuurprogramma’s voor grotere aantallen inhuurkrachten. Eén van de leveranciers wordt aangewezen als Master Vendor. Deze zoekt eerst in het eigen kandidatenbestand naar geschikte kandidaten voor het invullen van de inhuuraanvraag (direct sourcing en selectie). In tweede instantie wordt de aanvraag uitgezet bij de overige leveranciers, die dan als onderaannemer fungeren. De Master Vendor is eindverantwoordelijk voor het invullen van alle aanvragen, ook voor de aanvragen die aan de onderaannemers zijn uitbesteed (leveranciersbeheer).

    Het is niet ongebruikelijk dat hierbij aanvullende afspraken worden gemaakt over de tijd die de Master Vendor krijgt voor het invullen van de inhuuraanvraag, voordat de aanvraag naar de onderaannemers gaat, en/over of verdeelpercentages tussen de Master Vendor en de onderaannemers.

    Wordt in de praktijk vaak gecombineerd met algemeen contractbeheer tot een Master Vendor met Broker functie.

    MSP

    Een MSP is een externe partij die namens de opdrachtgever de markt ontsluit en selectie en beheer van tijdelijk personeel verzorgt. Een MSP houdt zich bezig met het vervullen van vacatures voor ingehuurd personeel door het beheer van de ‘supply chain’ met leveranciers. Het invullen van de inhuurvraag (direct sourcing) besteedt de MSP in principe volledig uit aan leveranciers zoals projectsourcingbureaus, detacheerders, uitzendorganisaties, aannemers van werk, brokers, intermediairs of individuele zzp’ers. De MSP zoekt deze leveranciers, maakt (raam)afspraken en sluit contraten met hen namens de opdrachtgever en bewaakt de kwaliteit van dienstverlening van deze leveranciers en hun kandidaten. Nadat leveranciers kandidaten aan de MSP hebben voorgesteld, presenteert de MSP een short list met kandidaten aan de hiring manager en faciliteert interviews met de hiring manager.

    De focus van de MSP ligt op het ontzorgen van de opdrachtgever bij de inhuur van talent, door het inhuurproces in te richten en voortdurend te monitoren en bij te sturen. De MSP zorgt voor uniformiteit, compliance (met actuele wet- en regelgeving én met interne procedures bij de opdrachtgever), kwaliteit van inhuur, leveranciersoptimalisatie en kostenreductie op zowel korte als lange termijn. Een MSP fungeert als verlengstuk van de opdrachtgever. De werkprocessen sluiten aan op die van de opdrachtgever. Afhankelijk van het volume aan inhuur en de gewenste intensiteit van dienstverlening werkt een MSP bij grotere opdrachtgever vaak vaak on-site.


    Inhuur_uitbesteden_-_Bovib.png