Nieuwsberichten

Bovib bij BNR over de zaak Deliveroo en flexibilisering van de arbeidsmarkt

Bovib bij BNR over de zaak Deliveroo en flexibilisering van de arbeidsmarkt

Voorzitter Marc Nijhuis is te gast in het radioprogramma BNR Zakendoen. Hij bespreekt de rechtszaak rondom platform Deliveroo en de rol van zzp’ers en intermediairs op de arbeidsmarkt. “We hebben een gelijk speelveld nodig.”


Presentator Thomas van Zijl sprak vrijdag tijdens radioprogramma BNR Zakendoen met Bovib-voorzitter Marc Nijhuis. Aanleiding was de uitspraak van de Hoge Raad in de zaak rondom Deliveroo.

Zaak Deliveroo

De Hoge Raad gaf vakbond FNV vorige week opnieuw gelijk: de bezorgers van Deliveroo waren geen zzp’ers, maar werknemers. Veel mensen keken uit naar deze uitspraak, omdat zij hoopten dat de de hoogste rechterlijke instantie ook meer helderheid zou scheppen over de vraag wanneer iemand als zzp’er mag werken en wanneer in loondienst. De Hoge Raad deed dat niet. De Raad ziet op dit moment geen aanleiding voor rechtsontwikkeling, omdat ‘de wetgever met dit onderwerp bezig is’.

In het interview vertelt Nijhuis dat zo’n uitspraak toch wel weer iets meer duidelijkheid geeft over wanneer je wel en niet met zzp’ers mag werken. En dat is positief. “Bovib is tegen schijnzelfstandigheid”, zegt de voorzitter. “We moeten schijnconstructies voorkomen, ook omdat de politiek anders met maatregelen komt die een beperking zijn voor de hele flexbranche.”

‘Heel ander type flexwerkers’

De bezorgers van Deliveroo zijn een heel ander type werkenden dan waar Bovib-leden mee te maken hebben, legt hij uit. Regels rondom flexwerk zouden dus meer toegespitst moeten worden.

“Wij matchen vraag en aanbod van bijvoorbeeld consultants en andere kennisprofessionals”, zegt hij. “Zij werken voor minstens 65 euro per uur. We moeten hen lekker laten ondernemen, maar we mogen wel iets van ze vragen. Het zou eerlijk zijn als zij evenveel belasting betalen als werknemers en meedoen met het sociale stelsel. Anders gezegd: we hebben een gelijk speelveld nodig tussen de contractvormen.”

‘Aantal zelfstandig professionals blijft groeien’

De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil flex terugdringen. Nijhuis denkt dat dit onverstandig en ziet het niet zo gauw gebeuren. Het aantal zelfstandig professionals neemt komende jaren alleen maar toe, denkt hij.

“Ten eerste is er veel vraag: organisaties veranderen in rap tempo en hebben continu nieuwe competenties nodig”, zegt Nijhuis. “Daarnaast heerst schaarste aan personeel op de arbeidsmarkt, waardoor de vraag naar flex toeneemt. Aan de aanbodkant zie ik dat steeds meer jonge professionals zich aanbieden als zelfstandige. Ondernemerschap, afwisseling en autonomie zijn aantrekkelijk voor de jonge generatie.”

Bovib praat mee in Den Haag

Kortom, flexibele arbeid blijft een belangrijke rol spelen in de economie. Volgens de Bovib-voorzitter kunnen intermediairs en brokers helpen om dat in goede banen te leiden. Bovib wil vaker in contact komen met politici over de toekomst van werk in Nederland, zegt hij. “We werken samen met andere brancheorganisaties en dat loont. We zien dat politici en beleidsmakers onze inbreng serieus nemen.”

Zo denkt Nijhuis dat het tijd is voor een eigen rechtspositie voor zzp’ers. “Nu zijn er maar twee smaken: werknemer of ondernemer”, zegt hij. “Dat doet geen recht aan de manier waarop veel mensen willen werken. Met een eigen rechtspositie voor zelfstandigen kun je ook sectorale regels bepalen. Dat is belangrijk, want een zelfstandige in de zorg is een heel ander type dan een interim-professional of een zzp’er in de IT.”

Beluister de volledige uitzending.

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen