Nieuwsberichten

Bovib kritisch over nieuw concept wetsvoorstel VBAR

Bovib kritisch over nieuw concept wetsvoorstel VBAR

Voorzitter van de Lobbywerkgroep Sem Overduin reageert namens Bovib op de nieuwe versie van de wet Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden (VBAR). Het is nog steeds niet duidelijk genoeg, vinden werkgevers, zelfstandigen en zzp-bemiddelaars.

Ook de Bovib blijft kritisch kijken naar het aangepaste wetsvoorstel dat naar de Raad van State is gestuurd, zegt Sem Overduin (voorzitter van de Lobbywerkgroep) in een artikel op ZiPconomy.

'Gemiste kans'

Hij  sluit dan ook aan bij de kritische reacties uit het werkveld van andere brancheverenigingen en zzp-organisaties: “Inhoudelijk verandert er niet veel aan het wetsvoorstel ten opzichte van het concept dat eerder ter internetconsultatie lag. Dat is een gemiste kans, omdat er veel goede en inhoudelijke reacties zijn ingediend vorig jaar.”

De Bovib betreurt dat er nog steeds weinig waarde wordt gehecht aan het ondernemerschap van de persoon zelf, maar voornamelijk wordt gekeken naar het ondernemerschap binnen de arbeidsrelatie. De ondernemerscriteria die toezien op de werkende zelf, zijn duidelijker en makkelijker te beoordelen. En duidelijke criteria, daar is juist behoefte aan bij zelfstandigen, intermediairs en opdrachtgevers.

We blijven in gesprek

"We wachten het advies van de Raad van State af en zijn erg benieuwd naar de plannen van de kersverse minister Van Hijum", zegt Overduin. Verder zal de Hoge Raad eind juli ook nog vragen beantwoorden over de casus Uber. Die antwoorden kunnen ook gevolgen hebben voor het wetsvoorstel. De vragen gaan namelijk over de rol van het ondernemerschap bij het beoordelen van een arbeidsrelatie en de manier waarop werkgevers de relatie van taxichauffeurs met het bedrijf moeten vaststellen

"Al met al blijven wij in gesprek met Kamerleden en beleidsmedewerkers en moeten we onze leden goed informeren en adviseren, aangezien de ontwikkelingen elkaar momenteel snel opvolgen."

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen