Nieuwsberichten

Modelovereenkomst Bovib blijft voorlopig geldig

Modelovereenkomst Bovib blijft voorlopig geldig

Leden van Bovib kunnen de bestaande modelovereenkomst blijven gebruiken. De overeenkomst blijft voorlopig ook na 9 december 2021 geldig.

De goedkeuring van de huidige modelovereenkomst blijft doorlopen tot de Belastingdienst een oordeel geeft over een nieuwe, aangepaste overeenkomst van Bovib. Wanneer de fiscus oordeelt over de aangepaste modelovereenkomst, is niet duidelijk.

Overeenkomst speciaal voor tussenkomst

De modelovereenkomst van Bovib is bedoeld voor situaties van tussenkomst en is beschikbaar voor alle Bovib-leden. Werken volgens deze goedgekeurde modelovereenkomst leidt tot werken buiten dienstbetrekking, schrijft de Belastingdienst. Zolang betrokken partijen conform deze overeenkomst werken hoeven zij zich geen zorgen te maken over naheffingen.

Bij de introductie van de Wet DBA verwachtte de Belastingdienst dat marktpartijen in totaal enkele tientallen modelovereenkomsten zouden indienen. Het werden er vele duizenden. Veel overeenkomsten moeten dit jaar verlengd worden. Een verlopen overeenkomst biedt namelijk geen zekerheid.

Binnenkort een nieuwe versie

Bovib-lid Karl van der Horst is sinds februari 2021 bezig met de goedkeuring van de verlenging. Dat doet hij samen met Boris Emmerig, advocaat en specialist op het terrein van de modelovereenkomsten. Na een gesprek met de Belastingdienst, dienden zij in mei een voorstel voor verlenging.

De aangepaste overeenkomst bevat kleine wijzigingen vanwege jurisprudentie en wensen van de Belastingdienst. Hiermee wil Bovib nog meer zekerheid vooraf bieden over werken buiten dienstbetrekking. De Belastingdienst heeft de aanpassingen nog niet beoordeeld en laat weten dat ‘zolang wij geen definitief uitsluitsel hebben gegeven over de door u ingezonden aangepaste overeenkomst, zal de eerder gegeven goedkeuring doorlopen’.

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen