Nieuwsberichten

Zij volgden deze zomer de Bovib-opleiding Inhuurconsultant

Zij volgden deze zomer de Bovib-opleiding Inhuurconsultant

Acht medewerkers van Bovib-leden hebben met succes de opleiding Inhuurconsultant afgerond. Contractmanager Sotto Papadopoulos en MSP-consultant Wietske Lommerse delen hun ervaring. “Ik heb meer inzicht en ben me bewuster van mijn verantwoordelijkheden.”

Deze zomer rondden acht medewerkers van Bovib-leden de opleiding Inhuurconsultant af. Contractmanager Sotto Papadopoulos van Compliance Factory heeft veel geleerd, vertelt hij. “Het was een fijne mix van theorie, voorbeeldcases en praktische verdieping. Ik zou het elke inhuurprofessional aanraden.”

Ook Wietske Lommerse van De Staffing Group vond de intensieve training waardevol. Nadat ze 14 jaar als recruiter werkte, maakte ze vorig jaar de stap naar MSP-consultant. “Mijn taak is processen van A tot Z goed regelen”, vertelt ze. “Daarvoor zijn kennis over de inhuurketen en wet- en regelgeving onmisbaar. Met welke stakeholders en risico’s heb je te maken? Hoe bepaal je de juiste communicatiestrategie om je doel te halen?”

Terminologie en invulling van het vak

Daar leerden de cursisten alles over tijdens de driedaagse opleiding Inhuurconsultant. De eerste dag draaide om het speelveld en wet- en regelgeving, de tweede dag stonden contract- en verandermanagement centraal. Tot slot verbeterden de cursisten hun communicatieve vaardigheden met praktijkcases. Zowel inhoudelijke kennis als communicatie is namelijk essentieel in het dagelijks werk van een inhuurconsultant.

De functie Inhuurconsultant is relatief nieuw. Het is de persoon die binnen de organisatie de regie heeft over het inhuurproces. Als verbindende schakel in de keten bewaakt hij de kwaliteit van dienstverlening van de intermediair. Omdat het een vrij nieuwe rol is, verschillen de terminologie en de invulling van de functie. Branchevereniging Bovib wilde daar iets aan doen en zo ontstond in 2018 de opleiding.

Inzicht en kennis

Papadopoulos schreef zich in omdat hij als contractmanager dagelijks te maken heeft met de Bovib-modelovereenkomsten. Daar wilde hij zich verder in verdiepen. De eerste dag van de opleiding was direct interessant voor hem, vertelt hij. “Op dag één kregen we meer inzicht in de keten en bijbehorende wet- en regelgeving. We gingen echt diep in op bepaalde zaken, zoals waar je op moet letten bij aanbestedingen.”

Dag twee stond in het teken van contract- en verandermanagement. Trainer Rick Uringa vertelde de cursisten meer over hun positie ten opzichte van de klant. “Het maakte mij bewust van mijn rol en verantwoordelijkheden”, zegt Lommerse. “Ik wist veel dankzij praktijkervaring, maar dankzij de training heb ik meer inzicht in waarom bepaalde zaken zo belangrijk zijn.”

Vraag achter de vraag

De laatste dag werkten de cursisten aan hun communicatieve vaardigheden. “We leerden vooral om de vraag achter de vraag te achterhalen”, vertelt Papadopoulos. “Door soms niet direct met een antwoord te komen maar door te vragen, kun je klanten uiteindelijk beter helpen.”

“We leerden ook omgaan met weerstand”, vertelt Lommerse. “Hoe geef je duidelijk je grenzen aan? Een super leuke, dynamische training waarbij ik geleerd heb lastige gesprekken om te buigen naar constructieve dialogen.”

Leren van elkaar

Niet alleen de trainers deelden praktijkcasussen. Cursisten bespraken ook hun eigen voorbeelden. “Een hoop situaties waren herkenbaar voor mij”, vertelt Lommerse. “Het was fijn om erover te discussiëren en te leren wat je kunt doen in bepaalde situaties. De dynamiek in de groep was fijn, je leert veel van elkaar.”

Dat vond ook Papadopoulos. “In mijn dagelijks werk ben ik meer bezig met de back-office, terwijl veel medecursisten een recruitmentachtergrond hadden. Die verschillende perspectieven zijn interessant en je kunt zeker van elkaar leren.”

Geef je op voor de opleiding in november

De opleiding Inhuurconsultant is interessant voor iedere professional die zich dagelijks bezighoudt met het operationele inhuurproces. De doelgroep varieert van contractmanagers, accountmanagers, recruiters, inhouse-consultants, HR-professionals tot relatiemanagers.

Heb je interesse? Goed nieuws: in november begint een nieuwe driedaagse opleiding. De cursusdagen zijn 3, 11 en 17 november 2022. Schrijf je nu in!

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen