Nieuwsberichten

5 tips tegen schaarste van Mathijs Bouman

5 tips tegen schaarste van Mathijs Bouman

Als intermediair is het jouw taak om je opdrachtgevers te helpen om te gaan met schaarste. Econoom en journalist Mathijs Bouman deelt vijf tips om jullie te helpen.

Mathijs Bouman haalde tijdens de Bovib-bijeenkomst in maart vakkundig de claim onderuit dat er een onbenut arbeidspotentieel van een miljoen mensen is. Na zijn analyse slonk het daadwerkelijke aantal tot een paar honderdduizend.

"Politici roepen dit graag, maar het is niet zo dat je even een la met nieuwe mensen kunt opentrekken", zei hij. "Neem daarbij de unieke situatie dat het aantal vacatures de werkloosheid overstijgt, en de krapte is ongekend."

Bouman gaf de Bovib-leden 5 tips die zij als intermediair aan hun opdrachtgevers kunnen geven om de schaarste aan personeel te lijf te gaan:

  1. Zet een chief human resource officer in de board; je kunt wel mooie groeiplannen maken, maar als je de mensen niet hebt om die te realiseren, komt er niets van terecht.
  2. Ga op zoek naar de ongeschikte kandidaat (en maak die geschikt); het is niet zo dat iedereen een talent is, maar door (om)scholing kun je best nieuwe mensen krijgen
  3. Voer studieloon in; laat jonge mensen op mbo-niveau in de techniek, bouw en zorg betaald werken terwijl je hen opleidt (bijvoorbeeld via bedrijfsscholen, zoals Tata Steel doet)
  4. Deel talent met de concurrent; wil je talent behouden, zorg dat het werk leuk voor hen blijft. Laat je technische mensen ook eens ergens anders (in het buitenland of voor een ander bedrijf) werken
  5. Verhoog de productiviteit; Nederland scoort laag als het gaat om productiviteitsgroei (0,3% op jaarbasis). Door te investeren in kapitaal en innovatie kun je wellicht wel groeien met minder personeel.

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen