Nieuwsberichten

Kijk nu terug: webinar over de route naar vakvolwassenheid

Kijk nu terug: webinar over de route naar vakvolwassenheid

Hoe zorgen wij samen voor vakvolwassenheid? Wat is dat eigenlijk? Bekijk hier het webinar met voorzitter Frederieke Schmidt Crans over de groei en professionalisering van ons vakgebied.

Marktontwikkelingen, politiek, het faillissement van contractbeheerder TCP en de recente aanscherping van het keurmerk: er kwam veel aan bod in het allereerste webinar van de ZiPconomy & Werf& WebinarWeek. Onderaan dit artikel kun je de video terugkijken.


De hoofdpunten:

  • Marktontwikkelingen en de intermediaire rol
  • Keurmerk en redenen om aan te scherpen
  • Auditen voor de toekomst: zo werkt dat
  • Rol van de opdrachtgever en belang van kennisdelen
  • Politieke ontwikkelingen rondom flexibele arbeid

Schmidt Crans was te gast bij hoofdredacteur Hugo-Jan Ruts van ZiPconomy. Het inhuren van personeel is een vak dat is voortgekomen vanuit behoefte in de markt, benadrukte onze voorzitter.

“Niet alleen moeten bedrijven tegenwoordig sneller op- en afschalen, ze hebben ook regelmatig specialistische kennis van buiten hun organisatie nodig. Zzp-bemiddeling en dienstverlening van MSP en brokers namen de afgelopen 10 jaar een vlucht.”

Verantwoordelijkheid

Een vakvolwassen sector neemt verantwoordelijkheid en voorkomt risico’s voor klanten en kandidaten. “Wij vinden dat als je een keten creëert, het je taak is om te zorgen voor minimale risico’s voor alle betrokken partijen”, zei Schmidt Crans. “Intermediaire dienstverlening heeft namelijk impact: het gaat om veel geld, veel mensen. Ons keurmerk is een antwoord op alle risico’s die je niet kunt afvangen in wet- en regelgeving.”

Na het faillissement van TCP in 2019 kreeg het Bovib-bestuur de vraag hoe dit kon gebeuren; het bedrijf had toch een keurmerk? In het webinar vertelde Schmidt Crans hoe het keurmerk verder is aangescherpt en er sinds kort een risicoanalyse bij is gekomen. Die analyse bestaat uit vier onderdelen om risico’s te minimaliseren in de toekomst. In het webinar en in dit artikel leer je er meer over.

Tijdens het webinar vroeg een kijker zich af of het keurmerk ondernemerschap belemmert. Volgens Schmidt Crans is er nog genoeg ruimte om je eigen verdienmodel te ontwikkelen. “Wij willen niet bepalen hoe je iets financiert, maar we willen wel dat je het bewust doet en met minimale risico’s. Je hebt in principe heel veel ruimte om te ondernemen, als je ook beheersmaatregelen neemt.”

Kennisniveau

Steeds meer opdrachtgevers vragen om het Bovib-keurmerk en dat moeten er alleen maar meer worden. De branchevereniging besteedt ook aandacht aan kennis over het vak bij klanten. “Het doel is dat we allemaal dezelfde taal spreken”, vertelde Schmidt Crans. “In aanbestedingen zie je dat er nog veel te verbeteren valt. Af en toe is het echt zoeken voor bureaus wat een opdrachtgever wil. Wat is de behoefte, welke dienstverlening past daarbij?”

Dat komt deels omdat definities niet helder zijn, legde ze uit. “Sommige opdrachtgevers kennen het verschil niet tussen detachering, bemiddeling en uitzend, en laten alle partijen reageren. Ga er dan maar aan staan om een goede keuze te maken en ook nog eens aan wet- en regelgeving te voldoen.”

Meer weten over het keurmerk, kennisontwikkeling en de politieke standpunten van de Bovib? Kijk hieronder de video.

 

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen