Nieuwsberichten

Koen Willems van kWh People: 'Interim-professionals zijn onmisbaar tijdens de energietransitie'

Koen Willems van kWh People: 'Interim-professionals zijn onmisbaar tijdens de energietransitie'

Eén van de nieuwste leden van Bovib is kWh People, intermediair dienstverlener in de energiesector. Koen Willems ziet volop uitdagingen in de markt en wil die graag samen met branchegenoten aanpakken. "Als branchevereniging krijg je meer voor elkaar."

"Het is best wel gek dat er voor een belangrijke beroepsgroep al 12 jaar geen duidelijke regels zijn", vindt Koen Willems, eigenaar van kWh People. Hij verwijst naar de wet- en regelgeving rondom schijnzelfstandigheid. "Wij hebben de flexschil heel hard nodig in de energietransitie. Van de praktische uitvoerders tot de senior interim-managers. Ook die laatste groep moet vertegenwoordigd worden in Den Haag. Ik hoop dat we daar samen met Bovib voor kunnen zorgen."

Die vertegenwoordiging in Den Haag is één van de redenen dat kWh People zich begin dit jaar aansloot bij Bovib.

Lees meer over de actuele stand van zaken rondom de Wet DBA.

Even voorstellen: kWh People, specialist in de energiesector

Het Nijmeegse bedrijf kWh People is gespecialiseerd in recruitment, talentscouting, executive search, projectondersteuning en interim-opdrachten voor de energiesector. Voornamelijk zoeken Willems en zijn team hbo- en wo-professionals voor nutsbedrijven en de overheid. Daarnaast koppelen ze steeds vaker specialisten aan andere organisaties die bezig zijn met duurzame energie en circulariteit.

Willems werkte zelf voor grote energiebedrijven voordat hij in 2008 zijn eigen zaak begon. "Toentertijd was er eigenlijk geen enkele intermediair die de energiemarkt goed kende", vertelt hij. "Dat vond ik verbazingwekkend, want in de energiesector wordt vaak projectmatig gewerkt. Daarom begon ik zelf een bureau."

Specialist op het gebied van de energiebranche

Inmiddels heeft hij 16 medewerkers, waarvan 9 consultants. Wat kWh People uniek maakt, is dat de consultants veel weten over de energiebranche. "We kennen de mensen, de manier van werken en het vocabulair", zegt Willems. "Als we een aanvraag krijgen, willen we die eerst zo goed mogelijk snappen voordat we kandidaten zoeken. Omdat wij zoveel van de markt weten, verloopt het proces vlot."

Er is momenteel veel aan de hand in de energiesector. Allereerst heeft de branche net zoals de vele andere sectoren last van krapte op de arbeidsmarkt. "De vraag naar specialisten groeit, dus wij moeten ons netwerk goed managen", vertelt hij. "Daarbij leggen we werkgevers uit hoe de markt eruit ziet en welke mensen beschikbaar zijn. Soms is een 100% match niet mogelijk op korte termijn. Door goed door te vragen wat de klant nou echt nodig heeft, kunnen we creatief zijn. Bijvoorbeeld een project tijdelijk interim oplossen."

'Interim-consultants zijn onmisbaar tijdens de energietransitie'

Daarbij is het lastig dat sommige opdrachtgevers hun inhuur beperken door de onduidelijkheid rondom de Wet DBA, zegt de directeur van kwH People. "Zij weten niet meer hoe het zit en dat levert stress op", vertelt hij. "Daarom is duidelijkheid over wetgeving zo wenselijk. Die hoogopgeleide interim-professionals zijn onmisbaar om de energietransitie te laten slagen."

Projectmatig werken is namelijk logisch in de overgang van het gebruik van fossiele energie naar hernieuwbare energie, vertelt hij. "Voor investeringsprojecten zoals zonneparken zijn consultants nodig en die zitten niet alleen bij ingenieursbureaus", legt Willems uit. "Voor zo'n project heb je tijdelijk een overgekwalificeerde expert nodig. Zo iemand neem je niet voor een jaar in loondienst en dat wil zo'n consultant ook niet. Het is dus heel belangrijk dat de politiek zich beseft hoe belangrijk deze flexibiliteit is. We hebben die ondernemende senior consultants de komende tien jaar keihard nodig."

Daarom is duidelijkheid over wet- en regelgeving essentieel. "Een zelfstandig expert is gewoon een consultant en zou net zo behandeld moeten worden", vindt Willems. "Hij moet zijn verantwoordelijkheid nemen, maar ook de vrijheid krijgen om te ondernemen. Nu voelen deze hardwerkende belastingbetalers zich niet comfortabel, dat kan niet de bedoeling zijn. Dat zij niet weten of ze binnen de wet vallen, vind ik niet respectvol vanuit de overheid."

Bovib-lidmaatschap voor kWh People

Hij hoopt dat de branchevereniging zich in Den Haag sterk kan maken voor deze groep hogeropgeleide interim-professionals. "Deze groep moet vertegenwoordigd worden en als enkel bureau krijg je dat niet voor elkaar. Als branche krijg je meer voor elkaar."

Het bestuur mag hem altijd bellen. "Ons netwerk is anders dan die van andere leden. We spreken ze dagelijks en kunnen zo helpen om een algemeen beeld te krijgen van de markt om over te brengen naar Den Haag."

Willems kijkt ook uit naar meer samenwerking binnen de intermediaire sector. Dit helpt het bedrijf te groeien. "Bovib biedt ook allerlei faciliteiten zoals modelovereenkomsten", vertelt Willems. "Ook het keurmerk is belangrijk. Het helpt ons bij de interne hygiëne en geeft onze klanten en de zelfstandig professionals nog meer vertrouwen in onze professionaliteit en ambities."

Meer weten over kWh People? Neem een kijkje op de website.

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen